הדלקת מזגן על ידי קטן בשבת

שאלה:

שלום רב,
אני מתגורר במקום חם גם בשעות הלילה במידה ובני כיבה את המזגן בשבת בסלון ובחדר שינה, זה היה ממש בלתי נסבל האם מותר לי לרמוז לו להדליק?
מאוד קשה וכמעט בלתי אפשרי למצוא אצלינו גוי.
אני יודע ש"קטן שביתתו עליך" וכ'ו
מה עליי לעשות?
ובמידה ויהיה אפשר לבקש ברמיזה..מה טווח הגילאים שמאפשר זאת אצל הילדים ?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

כאשר המדובר הוא בקטן בר הבנה, ודאי אין כל צד היתר, שהרי יש מצות חינוך, או מצות לאפרושי מאיסורא. כאשר הוא אינו בר הבנה – בן שנתיים וכדומה, הדין כך: אם הוא עושה את הפעולה להנאת עצמו מתוך משחק, שלא לצורך האב ולא בציווי האב, אין בכך איסור, ומותר אף להעמיד אותו באיזור שישחק להנאתו… אבל אם הוא עושה זאת לצורך האב אפילו שלא בציוויו, יש כן בעיה של איסור ספייה והדבר אסור. וכאשר מדובר באביו, לדעת חלק מהראשונים זהו איסור תורה של “לא תעשה מלאכה אתה ובנך”.

כמו כן, כאשר הדבר נעשה על ידי אמירה, יש שסברו שיש בכך איסור “אמירה” כמו באמירה לגוי. ראה ארחות שבת מילואים אות לב מדברי הפוסקים בזה.

כאשר הקטן עשה זאת לצורך אביו יש גם איסור להנות מכך בשבת

ראה שבת קיד א, וברשב”א שם קנג ב ומאירי שם. וע”ע משכנות יעקב סי’ קיח.

לכן הטוב ביותר לדאוג לכך מראש, שהשלט לא יהיה בהישג יד הילדים…

בהצלחה רבה ושבת שלום.