הכנת קפה בשבת

שאלה:

רציתי לדעת בנוגע לכלי שלישי בשבת:
אני מוזג לכוס היישר מהמיחם, האם, אני אני יכול להכין בכוס זו קפה או תה או שאצטרך להעביר את המים לכוס נוספת(כלי שלישי)?
היות במשפחתי ישנם הנוהגים כמנהג הספרדים וישנם כהאשכנזים, אשמח לקבל תשובה עם 2 הדיעות, במידה ויש חילוק בדעות.
בנוסף, במידה ויש שתי דיעות, ויש מקום להקל, אשמח לדעת גם את זה.
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב.

קפה שחור (טורקי), לדעת רוב הפוסקים אסור להכינו בשבת בכל דרך, מכיון שהוא לא עבר הליך בישול כלל, וברגע ששופכים עליו מים חמים הוא מתבשל (אף בכלי שני ושלישי), הגר"ע יוסף כידוע הקל בכלי שלישי, וכן צידד הגר"מ פיינשטין, אבל דעת רב הפוסקים להחמיר.

אמנם קפה נמס מותר להכין בשבת מכיון שעבר תהליך בישול בזמן ייצורו, ויש להכינו רק בכלי שני (דהיינו לשפוך מים לכוס וליתן לתוכו את הקפה ולא להיפך), ויש המחמירים בזה ומצריכים להכין את הקפה רק בכלי שלישי (והיינו שימלא מים מהכלי ראשון לתוך כוס ויתן אותם לתוך כוס אחרת ולתוכה יתן את אבקת הקפה).

לענין סוגי הקפה המגורענים, כיום כל סוגי הקפה עוברים את אותו ההליך כמו הקפה הנמס ואפשר להכינו באותה הדרך של הקפה נמס, למעט סוג אחד של קפה שמעורב בו גם קפה שחור.

מקורות:

לענין הכנת קפה שחור, טעם האיסור הוא מפני שזה טחון דק ומתבשל בקלות וחשיב קלי הבישול ולכן לכתחילה אין לבשלם אף בכלי שלישי (אף להמבואר במ”ב סי’ שי”ח ס”ק מ”ז לענין פת) כיון שהם דקים וקלים להתבשל כפי שעיננו רואות וכן כתב הערוך השולחן שיח,כח והשש”כ פרק א’ סנ”ז, אמנם עי’ באגרות משה או”ח חלק ד’ סי’ ע”ד ס”ק ט”ו שהקל לענין עלי תה בכלי שלישי והוא הדין לענין קפה.

ולענין בישול קפה נמס בכלי שני ראה בספר מאור השבת חלק ג’ אות מב,ב בשם הגרש”ז אוירבך והגרי”ש אלישיב זצ”ל.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ספרדי הנוהג לפי פוסקים המתירים לו לעשות קפה טורקי יעשה זאת בשבת עבור חברו האשכנזי, האם מותר לאשכנזי לשתות זאת? האם יש חילוק בין ביקש האשכנזי במפורש מהספרדי לבין אורח אשכנזי המגיע לבית ספרדי שהגישו לו ככיבוד?

  2. חידדתי מה שכתבתי שם, כוונתי שם היתה שאין בזה איסור "אמירה" אבל ודאי שאין לו לבקש ממנו דבר שאסור לפי מנהגו של המבקש.