סידור הסכום לשבוע הבא / הנחת מאכלים יבשים על הפלטה

שאלה:

שלום כבוד הרב,
בביתנו בשבתות ובחגים אוכלים בסכום חד פעמי(אך יפה ומהודר).
בשבועות האחרון לפני מוצאי החג אבי ארגן את כל הסכום שהיה על בשולחן\על המדף ליד..
ואני יודעת כי אסור לארגן מקודש לחול,דהיינו להכין את הסכום שנותר לשבת הבאה.האם מותר להשתמש בו בשבת אחרי כן,או שיש לקנות חדש?(חשוב לי מאוד ששולחן השבת יהיה יפה ולא מסכום חד פעמי רגיל לכן את רוב הסכום אני קונה מכספי,ואני בת שירות שחיה מקצבה לכן קשה לי כל שבוע לקנות מחדש).
שאלה נוספת,האם במקרר מספיק שהאור מגיבה,או שיש צורך לשים אותו על מצב מסויים?
האם מותר בשבת לחמם על פלטה דגים מוכנים מוקפאים?(דגים של מאמע עןף עם ציפוי כמו שמנצלים)?

תשובה:

שבוע טוב,

1. ודאי שמותר להשתמש בזה, גם אם אביך עשה איסור בשוגג בכך שהוא סידר את זה בשבת. אם כי נראה לי שאין כל בעיה, ודאי שאין איסור לסדר בשבת דברים שצריכים בשביל השבת הבאה כי המטרה היא הרבה פעמים פשוט לסדר את המטבח או לסדר את השולחן וכד', ולכן אין כל בעיה ואינו נחשב למכין.

2. לגבי המקררים של היום תעייני ישנם הרבה תשובות באתר בנושא.

3. לגבי הנחת מאכל יבש ישירות על הפלטה,  דעת רוב פוסקי זמנינו להחמיר בכך, ואילו הגר”ע יוסף מיקל בכך, ומשום שסבר שהפלטה אינה נחשבת מקום המיועד לבישול הואיל וכל תכליתה הוא שמירה עלחום המאכלים. אם יש בה מעט רוטב יש להחמיר שלא להניח אפילו על גבי סיר אחר מחמת חשש איסור בישול, וראה עוד במקורות.

מקורות:

לגבי הנחת מאכלים על הפלטה: ראה כאן בהרחבה