חבר שילם עלי בכרטיס רב לפי איזה מחיר אני פורע לו

שאלה:

שלום רב.
חבר שלי שילם עבורי על נסיעה בתחבורה ציבורית עם כרטיס הרב קו שלו על דעת שאשיב לו.
היות ותשלום דרך הרב קו נותן הנחה של 25%, אני מסתפק כמה אני צריך להחזיר לו. מצד אחד ברב קו ירד לו הסכום המלא – רק שבשעת ההטענה התווסף לו כסף להטענה, מצד שני יתכן שנחשב ששילם סכום עם הנחה. ויש כאן שאלה של ריבית אם אחזיר לו את הסכום המלא.
מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

שילם על חבר נסיעה בודדת, חל חוב של מחיר של נסיעה בודדת, ולא מחשבים את המחיר של נסיעה במרוכז בכרטיס רב קו, אלא כמחיר של נסיעה בודדת. וחובת הלווה לשלם מחיר מלא ללא הנחה, ולכן אין בזה איסור ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

מצאנו בגמרא ב"מ צט, ב ובשו"ע חושן משפט סימן שסב סעיף יב: הגוזל אשכול של תמרים, ובו נ' תמרים, ואם ימכרו כולם ביחד אינו שוה אלא מ"ט פרוטות ואם ימכרו כל אחת בפני עצמה ישוו חמשים, אינו משלם אלא מ"ט.

דברי הגמרא הינם דווקא שהזיק את כל התמרים ביחד. אבל אם יזיק תמרה אחת משלם פרוטה, כפי מכירת תמרה, ולא אומרים שישלם פחות לפי ערך נמכר הכל ביחד. וכ"ש בהלוואה אם לקח תמרה אחת שמשלם לפי הנמכר תמרה אחת. ולכן לווה נסיעה בודדת משלם מחיר של נסיעה בודדת ולא מחיר של נסיעה לפי ערך של קניית כמות נסיעות.