איסור לא תהיה לו כנושה בתביעת ערב ללוה

שאלה:

בס"ד, שלום.
שאלה – שילמתי ערבות ע"ח חוב של אדם.
האם גם בזה יש איסור של "לא תהיה לו כנושה",
כאשר אני בא לגבות ממנו את מה ששילמתי עבור חובו?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

ערב שפורע את חובו של המלווה, החוב עובר אליו, והערב נעשה כמלווה, ולכן קיים אם עבר שמיטת כספים משמט, וכן קיים בו האיסור של "לא תהיה לו כנושה" והאיסור של "לא תבוא אל ביתו לעבוט עבוטו". ראה מקורות.

מקורות:

בשו"ת הרשב"א (ח"ג סימן נט) ביאר שהחוב של המלווה עובר לערב ולכן שמיטת כספים משמטת. וכ"פ השו"ע חו"מ סימן סז סעיף ה. וכמבואר בלשון קודשו של הסמ"ע (ס"ז ס"ק יג) "דמיד שפרע בשביל הלוה, נתחייב לו הלוה בתורת הלואה אותו סך שפרע בעבורו" וכן הוא לשון התומים (אורים שם ס"ק יב) "כיון שכבר פרע, הרי לו על הלוה חוב, והרי הוא לוה שלו ומשמט". וכיון שהערב נעשה המלווה, חל עליו כל חיובי המלווה. וכ"פ בספר הערבות בהלכה עמוד שצה.

אמנם בפתחי חושן (חלק הלוואה פרק יד הערה כח וכט) לגבי איסור לא תבוא אל ביתו חילק שבערב סתם אין איסור, ובערב קבלן יש איסור. אך קשה עליו מהרשב"א ופסק המחבר הנ"ל שלא חילקו בין סוגי הערב.