כיבוי מזגן בגרמא על ידי שינוי השעון שבת בשבת או יום טוב

שאלה:

בלימוד ליל שבועות הודלקו מזגנים מערב החג באופן שהיה קר מאוד באמצע הלילה וכמעט בלתי נסבל לשבת באולם בית הכנסת , האם אפשר היה לגרום לכיבוי שעון שבת ע"י הסרת זיזים באופן של גרמא ביו"ט ?

תשובה:

שלום וברכה

אסור ליצור שינויים בשעון שבת זיזים באופן שיוצר הקדמת שינוי מצב, אלא רק הארכתו [כלומר שאם הוא פועל שימשיך לפעול או אם הוא מכובה שימשיך להיות מכובה]. ויש מחמירים גם שלא להאריך מצב קיים.

מקורות:

דעת האג”מ ביו”ד ח”ג סי’ מ”ז אות ד’ שאסור לערוך שום שנוי בשעון השבת, ולא ביאר את טעמו, וכן דעת הגרי”ש אלישיב, ועוד כמה פוסקים.

אמנם דעת הגרש”ז אוירבך שבמקרים הנ”ל של הארכת מצב קיים אפשר להקל מעיקר הדין, וכפי שמבואר במנחת שלמה ח”ב סי’ כ”ג, ועיין בספר שמירת שבת כהלכתו פרק י”ג סעיף כ”ה – כ”ו שכתב שמותר לערוך שנויים במקרים הנ”ל, והוא מתיר בכל מקרה ולא הגביל את ההיתר רק למקום צורך, אמנם עיין בספק אורחות שבת ח”ג סי’ כ”ט ס”ק כ”ו שכתב שעל אף שהגרש”ז סבר שמעיקר הדין מותר, אמנם כשהיו שואלים אותו אנשים אם לעשות כך, היה מורה להם לא לערוך שינויים כאילו רק במקום צורך גדול כגון לצורך חולה.