לתרומות לחץ כאן

מתי אוכלים מאכלי חלב בחג השבועות?

שאלה:

בס"ד

באיזה ארוחה בשבועות אוכלים חלבי ובאיזה ארוחה אוכלים בשר (ליל שבועות ויום שבועות)
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

בענין זה יש מנהגים חלוקים, המנהג הכי מהודר הוא לאכול הן בלילה הן בצהרי היום בשר, ואת החלבי לאכול בבוקר יום חג השבועות. אולם רבים נוהגים לאכול מאכלי חלב בסעודת ליל שבועות, ואף שיש המפקפקים על כך, מנהג ישראל תורה, ונהגו שמי שאינו אוכל בשר בלילה יקיים את מצוות השמחה ביום טוב בשתיית יין.

מקורות:

ברמ”א בסי’ תצד סעיף ג’ הביא את המנהג לאכול מאכלי חלב בשבועות, ורבים נהגו לעשות סעודה חלבית בליל שבועות, וכך נהג הגר”י קנייבסקי כמובא בארחות רבינו ח”ב עמוד תצ”ד, ואת מצוות השמחה ביום טוב קיים בשתיית יין, אמנם בדרכי תשובה יו”ד סי’ פ”ט ס”ק י”ט קרא לנוהגים כן מתחכמים כיון שיש חיוב אכילת בשר גם בלילה, ור’ גם במועדים וזמנים ח”ז עמוד קי”ד שהפריך מנהג זה, אך כיום שיש שמחה גם בדגים ושותה יין אפשר לקיים מנהג זה, וראה עוד כאן מה שהובא בענין זה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מעניין לקרוא וללמוד
    ואיך זה לגבי אשה עד כמה החיוב שלה לגבי אכילת בשר ושתיית יין?
    לא רק בשבועות בכלל בחגים ובשבתות
    כי הבנתי פעם שלגברים זה יותר בבשר ויין ולנשים יותר בבגדים ותכשיטים
    אבל לא הבנתי אם אשה יכולה באמת יותר להקל ולא לאכול בשר ויין
    תודה רבה

  2. בחיוב שמחה של נשים יש שני חלקים: יש את החיוב שלה לשמוח, וזה נתון במחלוקת, המשנה ברורה בסי' תקכט פסק כשאגת אריה סי' סה שגם אשה חייבת בשמח, ובכלל זאת אכילת פת ובשר ושאר מאכלים משמחים, ולעומתו בשו"ת רעק"א סי' א ובהשמטות חולק וסובר שהיא פטורה [ומכאן המחלוקת כששכחה יעלה ויבוא ביום טוב בברכת המזון האם חוזרת], ויש נושא נוסף שבעלה חייב לשמח אותה בבגד נאה, וזה חיוב על הבעל. לכן למעשה אשה חייבת באכילת בשר כי הלכה כמו השאגת אריה.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל