שתי ערבים עבור הלוואה כמה גובים מכל ערב

שאלה:

שלום.
2 ערבים בהלוואה, וללווה אין לשלם. האם מתחלק התשלום בין ב׳ הערבים, או שיכול לתבוע הכל ממי שחתם ראשון.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

בערב רגיל נחלקו הראשונים: דעת הרמב"ם שלכתחילה יכול המלווה לגבות את כל החוב מאיזה ערב שירצה. ודעת הראב"ד שגובה מכל ערב חצי החוב. ורק אם אין לערב אחר לשלם את חלקו גובה מהערב השני את כל החוב. הקצות הכריע במחלוקת, שבערבים שחתמו לפני מתן ההלוואה, כל ערב נעשה ערב על חצי, ויש לגבות מכל ערב חצי [ואם לא ישלם האחד, גובה מהשני הכל]. ואם חתימת הערבים הייתה אחר ההלוואה כל ערב משועבד בכל החוב, ויכול המלווה לפנות תחילה לערב אחד בלבד.

ערב קבלן, דעת הב"ח והמבי"ט שלכו"ע יכול לגבות מכל אחד את כל החוב.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן עז סעיף ג שהביא ב' שיטות. קצות עז ס"ק ז שהכריע בין השיטות. וגבי ערב קבלן ראה ב"ח סימן עז סעיף ד. ובשו"ת מבי"ט סימן כד וסימן רכ.