בן חו"ל שגר תקופה ממושכת בארץ ישראל – יום טוב שני

שאלה:

שלום וברכה זוג בני תורה ספרדים אמריקאים שהלכו לגור בישראל לאחר חתונתם בחו״ל למשך יותר משנה האם חייבים לשמור יום טוב אחד או שתי ימים ומה במקרה שבחגים ( סוכות ופסח) הם חזרו לחו״ל ולאחר החג שוב שבו לישראל והם לקראת הקיץ מתעתדים לחזור לגור בחו״ל כמה ימים עליהם לשמור בחג השבועות הבא עלינו לטובה. נודה על תשובה מהירה ומנומקת כל טוב

תשובה:

שלום וברכה

נראה שכיון שבאמצע הם חזרו כמה פעמים לחו"ל ולא היו בארץ ישראל אפילו שנה ברצף, אין כל מקום לפטור אותם מיום טוב שני. ולמעשה בלאו הכי דעת האגרות משה או"ח ח"ג סי' עד, שבשונה מבן א"י הנוסע לחו"ל לתקופה ממושכת עם בני משפחתו שהוא מתחייב ביום טוב שני מחמת הספק שמא ישתקע שם לבסוף, במקרה ההפוך בבן חו"ל הבא לתקופה ממושכת לארץ ישראל, הוא לא מופקע מיום טוב שני עד שיקבע בדעתו באופן מוחלט להשתקע בארץ ישראל. אלא שכאן, גם לדעת הגרש"ז אויערבך ועוד שסברו שאם נמצאים שנה ברצף בארץ ולא מוגדר באופן מוחלט שיחזרו לחו"ל דינן כבני א"י, כאן שחזרו ונראה גם שמאוד מוחלט אצלהם לחזור לחו"ל, לכל הדעות חייבים לקיים יום טוב שני.

ראה עוד יום טוב שני כהלכתו פרק ה.