כבוש כמבושל – מאכל חלבי בכלי בשרי

שאלה:

מה הדין אם אוכל כבוש חלבי היה בכלי בשרי?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יש לציין, שכבוש זה תמיד רק בנוזל, אוכל יבש בכלי אין בו דין כבוש.

ולעצם השאלה, הרי הכלל הוא שכל נתינת טעם מכלי זה רק אם הוא בן יומו, כלומר שבישלו בו בשר ב24 שעות האחרונות, ממילא, כאשר לא מדובר בדבר חריף שאיסור הכבישה בו היא מיד, אלא בכבוש רגיל שהוא ב24 שעות, כתב המגן אברהם בסי' תמז ס"ק טז שלא שייך בו דין כבוש כמבושל כיון שתמיד הוא יעשה אין בן יומו קודם שיעבור עליו שיעור זמן הכבישה, וכ"כ בחכמת אדם כלל נז דין ט. אמנם בביאור הלכה בסי' תמז סעי' ח מחמיר בזה, שכיון שהתחילו לשרות בו את המאכל לפני שחלפו 24 שעות הוא אינו נעשה פגום. ובמהרש"ם בדעת תורה שם חילק לענין זה, שאם הכלי הוא חלבי ומניחים בתוכו בשר בתוך מים, כיון שזה נ"ט בר נ"ט, הכלי נותן טעם במים והם בבשר – מותר, ואם הנדון על הנוזל עצמו, כמו חלב ששמו אותו 24 שעות בכלי בשרי – יש להחמיר. ובודאי יש לסמוך על דבריו להקל באופן של נ"ט בר נ"ט. והמיקל בכל גווני יש לו על מה לסמוך כנ"ל.