לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מבטל את הקנייה אחרי שהמוכר פרס את הדג סלומון

שאלה:

שלום
הייתי במחלקת דגים בסופר
וביקשתי לקנות דג סולומון שלם
הוא פרס לי את הדג
והסכום היה 150 שח
ראיתי בפריסה של הדג שהוא בכלל לא ברמה גבוהה וחצי ממנו בכלל לבן ןלא כמו שדג סולומון צריך להיות
לא רציתי את הדג
וויתרתי על הקנייה
השאלה עם גזלתי את הסופר כי ביקשתי לחתוך את הדג למרות שלא ביקשתי לראות לפני
הבעייה שהוא לא היה ברמה גבוהה

תשובה:

שלום וברכה,

לכתחילה לא ראוי לחזור מקנייה אחרי שהמוכר פרס את הדג, ועל הלקוח לבדוק תחילה. אם בכל אופן חזר מהקניה מחמת אי שביעות רצון, אין חובת תשלומים על כך.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע חושן משפט סימן ר סעיף ז מבואר שלקוח שביקש ממוכר לפתוח חבית יין כדי לקנות מדת יין, ואחרי שפתח המוכר את החבית חוזר בו הלוקח מהקנייה, וטוען המוכר כי פתיחת חבית יין מוריד את ערכה – כיון שנכנס לסיכון של קלקול היין, דעת הרא"ש שהלוקח חייב לשלם את פחת ערך חבית שנעשה מחמתו. וביאר הנתיבות (שם ס"ק יג) טעם החיוב משום 'גרמי' – שעל פיו נעשה נזק של ירידת ערך.

לפ"ז נראה לפטור בפריסת דג, ושונה מפתיחת חבית, שפתיחת חבית גורמת להחמצת היין, בשונה מדג שלא ברור שערך הדג ירד, כיון שעדיין ניתן למוכרו ללקוח אחר באותו מחיר.

גם במקרה שערך הדג ירד, דעת הש"ך (ריש סימן שפו) שגרמי בשוגג – שלא התכוון לנזק פטור. וכאן שהלקוח חוזר מחמת אי שביעות רצון של המוצר, ולא מסיבה אישית שלו, אינו נחשב לפשיעה אלא כשוגג – ופטור.