הקדישים שבסוף התפילה

שאלה:

ציבור שלא אומרים כל הקדישים אחרי התפילה בקדיש, איזה קדיש(ים) הוי הכי חשוב להגיד (לדוגמא, הקדיש אחרי עלינו)? האם יש מקור על כל פנים לומר הקדיש האחרון בשחרית (בסוף התפילה)? ראיתי כמה ישיבות שנוהגים כן, האם יש איזה מ קור לזה?
תזכה למצוות!

תשובה:

שלום רב

הקדיש שאחרי עלינו והקדיש דרבנן האחרון שניהם חלק מסדר התפילה, רק הקדיש שלאחר שיר של יום הוא תוספת מאוחרת שתיקנו כדי שיהיה קדיש לכל היתומים [מנהג אשכנז הרי שרק אחד אומר קדיש ולא כמה אבלים יחד, שלא כמו מנהג הספרדים שהתקבל היום בארץ גם אצל בני אשכנז].