לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

טענת קים לי שבמחלוקת בדיני ממונות

שאלה:

שלום במחלוקת הפוסקים וטוענים קים לי כצד אחד ונפטר מלשלם
1)האם זה משנה אם הדיין הכריע כצד אחד מסברא או שלא ידע כלל שיש בזה מחלוקת ולכן הכריע
2) לפי התשובה הבנתי שכל ענין קים לי זה רק לפני שמגיע לדין?

תשובה:

שלום וברכה,

מדובר שהדיין יודע מהמחלוקת והכריע כצד אחד, אבל אם לא ידע מהמחלוקת ופשט כצד אחד ואילו היה יודע מהשיטה השנייה לא היה פוסק כן, כתב הש"ך בסימן כה שנחשב כטועה בדבר משנה.

עניין קים לי הוא כשיש מחלוקת, יכול המוחזק לומר קים לי. וגם אצל דיין שייך קים לי אם לא יודע להכריע במחלוקת. אבל במחלוקת שמכריע הדיין כצד אחד, נחשב כאין מחלוקת ואין הבע"ד יכול לומר קי"ל בחולקים נגד פסיקת הדיין.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ש"ך סימן כה. וראה כלל תפיסה להנתיבות אות כ.