סקירת מלאי לצורך עסקי בחנות ללא ידיעת בעה"ב

שאלה:

שלום וברכה.
אני מקים חנות אינטרנטית לספרי קודש, לשם כך אני צריך ללכת לחנויות ספרים ולעשות סקירה וקטלוג של הספרים הנמכרים היום בשוק הספרים, האם יש בכך בעיה לעשות זאת ללא ידיעת בעל החנות? תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

לברר אצל המוכר מחירים כאשר אין בדעתך שום צד שתקנה את הספרים, אסור. אך להכנס ולהציץ במחירים מבלי לדבר עם המוכר, אין איסור.

בהצלחה.

מקורות:

האיסור לברר מחירים ללא כוונת קניה הוזכר באיסור גניבת דעת (שו"ע חו"מ סימן רכח ס"ד), שאם מברר מחירים חושב בעה"ב שהלה מעוניין לקנות, ולכן אם יש צד קטן שיקנה מותר. אך אם אין שום רצון לקנות אלא לצורך אחר, נחשב לגניבת דעת. ומאחר ואין האיסור אלא מצד גניבת דעת על כן אם נכנס כדי לראות את המחירים ולא מברר אצל המוכר, אין התרשמות של המוכר שמעוניין לקנות, אין איסור.