תגובה על תשובה ששאלתי 193528#

שאלה:

הנני נמצא בלימוד סוגיא ויש שאלה בהבנת תשובה של גדולי האחרונים ואשמח לשמוע ביאור והבנה
הנידון הוא תשובה בנודע ביהודה מהדו”ת סימן כג וכן נידון דומה בתשובות הר הכרמל סימן יא ובדברי גאונים סימן ט’
הם עוסקים בשני שותפים בעסק שיום אחד המתעסק טוען לשותף השני שאינו מתעסק שבניסן התפרד השותפות ושילמתי לך קרן וריוח עד אז ולכן מניסן אינך שותף אתי עי”ש
והפסק הוא שעד ניסן זה אינו יודע אם פרעתיך וחייב לשלם הקרן והריוח עד ניסן ומניסן זה איני יודע אם נתחיבתי לכן פטור מלשם הריוח של העסק מניסן עד עכשיו.
הנה השאלה הוא האם אפשר להקיש לכל שותפות דהיינו שותפות בכלי או בקרקע או בכל דבר מוגדר כך יש שרוצים לטעון וזה תמוה מאד איך שותף שברור שהם שותפים פתאום יכול לומר לחבירו התפרדנו בלי שום ראיה זה טענת לקוח ואינו נחשב מוחזק והאחרונים מגדירים לזה טענת פרעתי ולא נתחיבתי
או מסתבר יותר דהאחרונים מדברים רק בעיסקא שאין שותפות מוגדר בדבר מסוים רק שנתן כסף לשותף והוא קונה סחורה ומוכר וכו’ לכן מובן שפיר שחויב המתעסק לשני זה רק חוב ולכן זה ענין של פרעתי או לא נתחיבתי
אשמח לשמוע דעתכם בזה ואשמח אם אפשר להפנות לאיזה תשובה אחר או בפסקי דין שמישהו מדבר מזה גם מפסקי דין של היום
תודה רבה

תשובה:
שלום וברכה,

שותפים בקרקע שטוען שותף אחד שחלקנו את הקרקע, הרי הקרקע של שניהם – לכל אחד חצי. ואין האחד יכול לומר חלקנו ושילמתי לך, כיון שאין מוחזקות לקרקע, וכשטוען לקוח צריך להביא ראיה – עדים או שטר.

ואם שותפים בכלי – מטלטלים, וטוען שחלקנו וקניתי ממך חלקך, אינו נאמן בתפיסתו, כיון ששותפים אין להם חזקה זה על זה.

הנודע ביהודה מדבר בשותפים בממון שטוען חלקנו ופרעתי לך את מעות הקרן, ואת מעות הריבית, שאין מוחזקות, אלא רוצה להוציא מעות מחברו, ופסק שם שכלפי הקרן נחשב א”י א”פ וכלפי הריבית נחשב א”י א”נ.

בהצלחה.

זהו השאלה והתשובה שקיבלתי
האם יש אפשרות למצוא מקור בפסקי דין שדנים על זה בנודע ביהודה וכו' כלפי שותפות בעסקים היום שלכאורה צריך להיות דבר מצוי מאד הרי עושים היום שותפות בעסק בביזנס וכדומה ויתכן לפעמים ששייך הנודע ביהודה ופעמים לא כמו שביארתם

תודה רבה רבה

תשובה:

שלום וברכה

יש מאמר נפלא על שותף שטוען על פירוק השותפות, ראה קובץ עומקא דדינא מאמר של הרב ישראל בוסו שליט"א.

בהצלחה.