חמץ שעבר עליו הפסח ונמכר לגוי האם זה לכתחילה?

שאלה:

שלום

אם מכרנו חמץ של ממש (שקדי מרק, וופלים, פסטות וכדו') במכירת חמץ בארון סגור בבית.
האם אפשר להשתמש בזה לכתחילה? או שעדיף לזרוק, לתת?
וכן, האם לכתחילה ניתן למכור חמץ או שצריך מראש לזרוק/לשרוף את זה, והאם אין בזה בעיה של בל תשחית?

תודה

תשובה:

שלום רב,

מאחר שמכרתם את זה במכירת חמץ כדת וכדין, ניתן להשתמש בזה היום לכתחילה. אמנם יש מחמירים בזה וזאת עפ"י שיטת הגר"א שלא רצה לסמוך על מכירת חמץ, אולם צריכים לדעת שמשך כל הדורות נהגו בכל תפוצות ישראל למכור חמץ ומשתמשים בזה לאחר הפסח. לכן, מאחר שאיסור חמץ שעבר עליו הפסח הוא רק מדרבנן, ברור שהשימוש בחמץ שנמכר כראוי לגוי בפסח, מותר לכתחילה לאחר הפסח.

לשאלתכם האם מותר למכור לכתחילה חמץ בעין בפסח או לזרוק את זה. אכן מותר למכור וכאמור זה לכתחילה, אולם בפסח עצמו שהאיסור הוא בל יראה ובל ימצא – מדאורייתא, ודאי יש מקום להחמיר למי שרוצה. ולכן מי שמחליט לזרוק ולא למכור לגוי, אין בכך איסור בל תשחית מאחר שהוא עושה זאת מחמת חומרא שרוצה להחמיר על עצמו, וכאשר יש סיבה טובה למעשיו אין בכך איסור בל תשחית. אגב, ישנם ארגוני חסד שמקבלים לערב פסח חמץ מאנשים שאינם חפצים למכור, והם עצמם מוכרים את זה בפסח ולאחר החג הם מחלקים את זה לנזקקים.