גזיזת ציפורניים בלילה

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
יש בעיה בזה שהציפורניים עודפות על הבשר של האצבעות
כי שאלתי רב אם מותר לגזור ציפורניים בלילה והוא אמר לי שלא כדאי בלילה אבל אם הציפורניים עודפות לא ידוע מה עדיף יותר

תשובה:

שלום רב

רבים הבינו בס’ יפה ללב (פלאג’י, ח”ב סי’ רס אות ג) שאין לגזוז ציפורניים בלילה, וזאת משום שכתב שהציפורניים הם דינים כמו שערות הראש, והרי ידוע שעל פי האר”י אין להסתפר בלילה מחמת שהוא זמן של דין ושערות הראש הם דינים קשים [בשונה מהזקן שהוא רחמים, ולכן המקובלים נהגו לגלח את שיער הראש ושלא לגעת בשיער הזקן, ומה שמותירים פיאות בצד הראש, מעבר לענין ההלכתי שבזה, על פי סוד הוא משום שיש צורך להשאיר שורש לדינים ולא להכריתם לגמרי, ומשום כך הזהיר האר”י ז”ל שהפיאות לא יבואו בגבול הזקן שלא לערב דין ברחמים, ומכאן המנהג להניחם מאחורי האוזן ועוד הרבה יש להרחיב בענין] ולכן גם גזיזת ציפורניים לא תעשה בלילה. אכן עיקר הוראתו של היפה ללב שם שהזמן הראוי לכך הוא יום שישי שיהיה ניכר שגוזזים אותם לכבוד שבת. כמו כן לא מדובר בהלכה אלא באזיו הנהגה, ואם לא מסתדר לך אפשר גם בלילה, בפרט אם יכול להיות חציצה לנטילת ידים וקשה לשמור בנקיות.