סתימה בצנרת בגלל מגבונים לחים חלק 2

שאלה:

בס"ד
שלום:
כשיש סתימה בביוב ואומרים שהיה מחמת מגבונים לחים שהשלכו לאסלה.
1. האם אפשר לבקש מכל שכן שיחתום שהוא לא השתמש בהם?
2. מה עושים כשרק 2 שכנים אומרים שהשתמשו אבל היה כתוב שמותר להשליך עד 2.
3. מי צריך לשלם הנזק כל הדיירים או רק מן הצד שהיתה הסתימה
4. איך יכולים באמת לדעת שהיה מחמת המגבונים ולא מחמת דבר אחר.
5. האם החיוב זה לפי בית דין או מדיני שמים
תודה
פסח כשר ושמח

תשובה:

שלום וברכה,

מקובל שמגבונים שנטפים באסלה לא מהווים סתימה אלא מתפוררים במים, ולכן השכנים שהשתמשו במגבונים אלו, אינם נחשבים למזיקים, כיון שהשתמשו בשימוש רגיל, ואין אפשרות לגבות מהם את התשלום. [מסתבר שהבעיה בצנרת שלא מקבלת מגבונים כאלו, ולכן ניתן להתריע שמכאן ואילך לא להשתמש בגבונים כאלו].

כאשר אירע סתימה בצנרת כל השכנים חייבים בתיקון הצנרת, גם השכנים שדרים שלא בצד של הסתימה, כיון שהצנרת נחשבת לרכוש המשותף, ועל כולם לשאת בעול. אם יודעים ששכן אחד לא השתמש באופן רגיל והשליך מגבונים, חייב הוא לבדו לשלם. אך כאמור במקרה שלכם שלא היה ידוע ששימוש במגבונים שנשטפים באסלה מהווה בעיה, לא ניתן לחייב אותם, ולכן כולם חייבים.

בהצלחה ופסח כשר ושמח.