שכרתי רכב והשאלתי לחבר ולא שילמתי על כך לחברת השכרה

שאלה:

חבר שכר רכב ונתן לי לנהוג.
לאחר מכן התברר לי שעל כל נהג נוסף צריך להוסיף לחברת ההשכרה סכום מסויים. (בכוונה הדגשתי זאת כי ראיתי במקרה באתר באחת התשובות שיש מח' הפוסקים שאדם השתמש ולא ידע שצריך לשלם)
האם אני חייב לשלם לחברה את הסכום הזה?
ושהלך לפקיד אמר לו שפעם הבאה לא יעשו כן ולא רצה לקחת את התשלום הנוסף ולכן זו שאלה נוספת אם יש לו בכלל סמכות.
עוד שאלה קטנה- במח' הפוסקים שהנתבע יכול לומר קים לי כהפוטר. פה זה מועיל אבל מה קורה עם זה למעלה?

תשובה:

שלום וברכה,

הלוקח חפץ מחברו ואותו חפץ עומד לשכר, אם לקח ע"ד לגזול אינו חייב לשלם שכירות אלא פחת בלבד. ואם לקח ע"ד שכירות צריך לשלם שכירות. במקרה שלך לא ברור שנחשב שהתכוון לגזול, מסתמא התכוון להודיע כשיחזיר את הרכב, ולכן יש חובה לשלם שכירות.

בסמכותו של הפקיד שגובה את הכספים להחליט החלטות רגילות, וזכותו לוותר על התשלום שצריך לשלם בגלל העברת הרכב לחבר.

טענת קי"ל הינה טענה הילכתית ולא התחמקות מתשלום ולכן כאשר יש טענת קי"ל פטור הן בדיני אדם הן בדיני שמים.

בהצלחה ופסח כשר ושמח.

מקורות:

לקח חפץ שכור ראה שו"ע חו"מ סימן שסג סעיף ה.

ראה בפתחי תשובה סוף סימן כה בכללי קי"ל שכתב שטענת קי"ל פטור לצאת יד"ש. וראה שם שהביא את טעמי קי"ל.