מכירת חמץ / האם גבאי בית כנסת יכול למכור חמץ?

שאלה:

מהוא המקור שראיתי בנוסח מכירת חמץ להקנות בבית אמה על אמה
וכן אם מותר לגבאי בית הכנסת לא ת"ח למכור חמץ .?

תשובה:

שלום רב,

במכירת חמץ אנו עושים כמה קניינים, וזאת משום שקניינים שמועילים מגוי ליהודי הם שונים מהקניינים הנהוגים בין יהודים, וגם נתונים למחלוקות וכד', ולכן כדי לצאת ידי כל הדעות והאפשרויות עושים גם קנין אגב, והוא שמקנים לגבי חלק קטן מהקרקע, ואגב זה מקנים לו גם את החמץ שזה מטלטלים.

גם גבאי שאינו חלמיד חכם יכול לעשות מכירת חמץ משום שהוא בדרך כלל אינו מוכר את החמץ בעצמו, אלא הוא ס"ה שליח להעביר את הטפסים לרב, והרב עצמו שהוא גם שליח הוא מבצע את המכירה מול הגוי.