ספק הלכה למשה מסיני – להחמיר או להקל?

שאלה:

האם ספק מצוות דאורייתא שלא מפורשת בתורה (הלכה למשה מסיני) להקל או להחמיר?

תשובה:

שלום וברכה

לדעת רוב הפוסקים כיון שהלכה למשה מסיני היא מדאורייתא יש להחמיר מספק, אבל יש מקילים בזה.

מקורות:

לגבי ספק חרם [למשל בחרם דרבינו גרשם שלא לשאת שתי נשים יחד] נחלקו הדעות:

בשו"ת ברית יעקב (אבהע"ז סי' ב) צידד לומר, דהחרם חל מדאורייתא רק על אותם שהיו בעולם בשעה שתיקן רבינו גרשום תקנתו, אבל על הדורות הבאים לא חל החרם אלא מדברי קבלה, ומקורו בכתוב (יהושע ו כו): "וישבע יהושע בעת ההיא לאמר, ארור האיש לפני ה' אשר יקום ובנה את העיר הזאת את יריחו", ושבועתו חלה לדורות עולם, ומקור הדברים בשו"ת נודע ביהודה (מהדו"ת יו"ד סי' קמו), וכ"כ בשו"ת ברכת יוסף (אבהע"ז סו"ס ב). וע"ע ס' ישועות ישראל (חו"מ סי' לד ס"ק י).

ונפקא מינה לדידן, שכן האחרונים נחלקו בכל ספק דברי קבלה אי דינו כדאורייתא ואזלינן ביה לחומרא, או אינו אלא מדרבנן בעלמא, דבטורי אבן (מגילה ב ע"א) נקט דדברי קבלה דינם כדאורייתא ממש וספקו לחומרא, וכ"כ בשו"ת שואל ומשיב (מהדו' תליתאה ח"א סי' רעג), ובס' באר משה (קונטרס בנין ירושלים סי' י), ולעומתם בשו"ת נודע ביהודה (שם) נקט דבספק דברי קבלה אזלינן לקולא, וכדבריו נראה בשו"ת הרשב"א המיוחסות לרמב"ן (סי' רסג), עיי"ש שציין לכמה ספקות בדיני מנודה שיסודו בדברי קבלה, דכולם סלקי בתיקו ואזלינן בהו לקולא כבכל ספק דרבנן.

ובביאור מחלוקתם כתב בברית יעקב שם, דהטורי אבן נקט, שכל המצוות הידועות לנו מדברי קבלה נאמרו למשה מסיני, אלא שלא נתפרשו במקראות [וכמשמעות לשון הגמרא בזבחים יח ע"ב, עיי"ש], וכיון דהן הלכה למשה מסיני דינן כדאורייתא לכל דבר ויש להחמיר בהן מספק, וכמבואר ברמב"ן ס' המצוות (שורש השני). וכן פסקו לדינא בבית יוסף (יו"ד סי' רצד), הט"ז שם (ס"ק יב) והש"ך (ס"ק יט). אולם בשו"ת נודע ביהודה שם נקט, דבספק הלכה למשה מסיני נמי אזלינן לקולא, כל שאין לאותה הלכה שורש ועיקר במקראות [הרמב"ן גופיה בהכרח סבר שדברי קבלה אינם הלכה למשה מסיני, שהרי נקט שבספק דברי קבלה אזלינן לקולא, וכדלעיל]. ובברית יעקב שם תמה על דבריו, היאך חלק בפשיטות על גדולי עולם אלו הרמב"ן ובית יוסף ושאר פוסקים דס"ל דהלכה למשה מסיני דינה כשל תורה. ועל כן מסקנתו, דבספק חרם אזלינן לחומרא, ועיי"ש שהאריך בסתירת דברי הבית שמואל בזה בכמה מקומות.