בל תשחית בזריקת חמץ

שאלה:

שלום

האם יש בל תשחית כאשר לפני פסח אדם זורק את החמץ לפח כדי לא למכור אותו. והאם יש הבדל בזה האם שורף ביום י"ד או זורק לפח כמה ימים לפני.

תודה

תשובה:

שלום וברכה

אין בזה בל תשחית, אין כל הבדל אם אדם מבער את החמץ בשריפה או באופן שהזכרת. כמובן שאם מדובר כמה ימים קודם ויש אפשרות להשתמש בו או לתת לאדם אחר להשתמש בו, שוב רק אם כל הענין הזה אפשרי, אין לזרוק. אבל אם זה כרוך בטירחה שאינה שווה את שווי המאכל, וכגון שהמטבח כבר נקי וכו', אין בל תשחית. הכלל בבל תשחית כפי שהנחה הגרי"ש אלישיב, הוא שיש כדאיות בשמירת הדבר. השאלה המצויה היא בשאריות מזון באולמות שמחה, בעל האולם לא יכול להתמודד עם שמירת המזון וחלוקתו, והעלויות גדולות הרבה יותר משווי השאריות ולכן מעיקר הדין מותר לו לזרוק [יש ארגוני חסד שאוספים ובמידה שזה אפשרי כדאי ליצר איתם קשר, אבל הכלל כאמור].