פרשת פרה – חובה על כל יחיד? / מדאורייתא או מדרבנן?

שאלה:

האם חובת היחיד לשמוע קריאת התורה של פרשת פרה או דינה כדין שאר הקריאות שהם חובת הציבור ?
תתקנו אותי אם אני טועה

תשובה:

שלום וברכה

אכן, לדעת רבים מהפוסקים קריאת פרשת פרה חיובה מהתורה ובפשטות היא חובה על כל יחיד כמו פרשת זכור, ראה תרומת הדשן סי' קט, אליה רבה סי' תרפה בדעת הרשב"א בברכות יג א, ריטב"א מגילה יז ב, משמעות השו"ע סי' קמו סעי' ב. אמנם בשו"ת בנין שלמה בי' נד מצדד שגם אם היא חובה מהתורה היא לא חלה על כל יחיד אלא על הציבור, ומי שאין לו מנין פטור מכך. לאידך גיסא, יש שסברו שאף אם חיובה מדרבנן היא מצוה על כל יחיד ויש לכוין לצאת חובת המצוה, ראה מגן אברהם סי' תרפה בשם ב"ח ושל"ה ומשנה ברורה סי' תרפח ס"ק טו בדעתם. לכן בכל מקרה יש לחוש שהיא חובה על כל יחיד.

שבת שלום!