הבטחה תחת לחץ

שאלה:

האם הבטחה שהיא תחת לחץ היא נקראת הבטחה או לא?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

ראשית כל, עלינו לברר מה נחשב לחץ. לחץ בהלכה נחשב דוקא שלחצו עליו לתת דבר מסוים, אבל אם לחצו לתת מעות, ומחמת הלחץ מכר חפץ, לא נחשב שלחצו על דבר זה, אינו נחשב לחץ. וכן אם רוצה להשתחרר מהאנס ולכן שיחד אותו בדבר אחר, אינו נחשב מתנה תחת לחץ.

כשלחצו לתת דבר מסויים, אם מקבל תמורה עבור ההבטחה, הרי ההבטחה מחייבת. ואם אינו מקבל תמורה תחת ההבטחה, יכול לחזור בו מההבטחה – אין משמעות למתנה שניתנה באיומים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן רה. וכמו שאמרו בגמרא תליוהו וזבין, זביני זביני, אגב אונסא וזוזא גמר ומקני. תליוהו ויהיב אינה מתנה.