ריבית בהצעת מחיר גבוה בתשלומים

שאלה:

שלום לכבוד הרב!
יש לי 2 שאלות:
1. ידוע לי שיש איסור ריבית, ברגע שמציעים לקונה מחיר בתשלומים ומחיר מוזל יותר בהנחה. השאלה היא, אם אני נותן מראש רק מחיר אחד בתשלומים, ולקוח ספציפי מבקש מיוזמתו הנחה על תשלום מזומן, האם זה מותר?
2. קורה לי המון פעמים (בפרט בשבתות) שבסוף הסעודה, אני צריך להתפנות לפני ברכת המזון. הבעיה היא, כשאני יוצא מהשירותים, אני נוטל ידיים וניגש לברך. אני לא עושה מים אחרונים כמו שצריך כי אני נוטל ידיים, ובדר"כ מברך ברכת אשר יצר לאחר ברכת המזון. האם אני נוהג נכון? ואם לא, מה צריך לעשות?
תודה רבה ואודה לרב אם יוכל לתת לי מראי מקומות להמשך הלימוד

תשובה:

שלום וברכה,

  1. כאשר הלקוח מבקש הנחה אם ישלם בתשלום אחד, חל איסור לשלם במחיר היקר בתשלומים, אלא חייב לשלם במחיר הזול בתשלום אחד. לכן כאשר המוכר דורש מחיר גבוה בתשלומים, והקונה מבקש לשלם במזומן ובהנחה, מותר וחייב לשלם את המחיר הנמוך. ראה שו"ע יו"ד ריש סימן קעג
  2. הדרך הנכונה היא כן לברך מיד אשר יצר, ואחר כך ליטול שוב מים אחרונים, ראה אשל אברהם בוטשאטש בסי' קפא ובשלמת חיים סי' קפ.

בהצלחה.