מוסך שערך תיקונים ברכב על דעת עצמו

שאלה:

בעל מוסך לקח לי את הרכב לתיקון בעיה שהוא נושא באחריות אליה , במהלך הנסיעה למוסך עם הרכב שלי הוא התקשר לומר שהרכב מרעיש ומפחיד ברעשיו , אמרתי לו שיבדוק ושיודיע לי (כלומר התכוונתי שלא יבצע פעולה בלי להודיע לי ),בפועל כשהגעתי לקחת את הרכב הוא אמר שביצע 6 פעולות שונות של תיקון בסכום מ צטבר של 2400 ש"ח
זאת בנוסף לעובדה שבין הדברים הוא ציין שהחליף 2 משולשים . אביזר שכבר החלפתי אצלו חצי שנה קודם ואין שום הסתברות שהתקלקל שנית (חוות דעת של בעל מקצוע אחר ) מה שמעורר לי חשד שהלביש עלי דברים מיותרים . כיצד עלי ל נהוג בדבר

תשובה:

שלום וברכה,

מצאנו בשולחן ערוך פרטי דינים לגבי אומן שעשה מלאכה עבור חברו ללא הסכמתו מה דינו. במקרה שלך קודם כל צריך לברר האם בכלל הייתה נצרכת המלאכה. לכן אם ישנה אפשרות להוכיח, על ידי המוסך עצמו שתיקן, או לתת למוסך אחר שיבדוק האם הרכב היה זקוק לתיקונים, ויווכח שאכן היו נצרכים התיקונים, עליך לשלם לו כמחיר של מוסך זול בשוק. כל עוד לא הוכח זאת אינך חייב לשלם לו כלל, ואתה יכול לומר לו טול את החלקים שהלבשת ותחזיר את החלקים הישנים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שעה לגבי דין יורד בשדב חברו שלא ברשות.

וראה בערוך השלחן שם סעיף יב לגבי אם מיחה בו ופירש שלא יטע עבורו שפטור בעה"ב. במקרה הנ"ל שלא ברור שהיו נצרכים התיקונים, הרי דינו הרבה יותר גרוע ממיחה בו שלא יעשה, ולכן פטור בעל הרכב עד שיווכח שהרכב היה מקולקל והתיקונים היו נדרשים – וכדין המוציא מחברו עליו הראיה.