עלייה לתורה בתענית למי שאינו מתענה

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: אדם שלא צם מפני שלא היה חזק כיון שעוד לא מאה אחוז מאינפקציהעל ידי וירוס בקבע שגרם לו להרגיש מאוד חלש, וששאל רבו קודם כדי לדעת אם ראוי להחמיר ולצום או לא וקיבל תשובה שבמצב שלא כיון שלא חזק אין לו לצום, ומפני שאדם מכובד כשבא לבית כנסת נתנו לו עליה לתורה. שאל האם מישהו שלא צם לא ראוי לקבל עליה לתורה ביום תענית כמו להיות בעל תפילה או אין בזה כלום?

כיון שהיה מסופק אם יש ביה בזה ומפני הבושה ושאברך חבירו אמר לו לא לגלות לרבים שלא צם קיבל העליה נגד רצנו. ועל זה רוצה לדעת.

תודה ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה

אדם שאינו מתענה אינו רשאי לעלות לתורה או לקרוא בתורה, בדיעבד שקראו לו לעלות, אם מדובר בשחרית ובמקרה התענית היא בימים שני או חמישי שבלאו הכי קוראים בהם בתורה [כמו היום עשרה בטבת תשע”ח], הוא רשאי לעלות. אם הוא כהן או לוי ואין אחר, כיון שאינו עולה, עליו לצאת מבית הכנסת לפני שמגיע זמנו של הלוי לעלות.

מקורות:

שו”ע סי’ תקסו סעי’ ו ומשנה ברורה שם ס”ק יט. אמנם מי שמסופק אם יצליח להשלים את התענית יכול לעלות לתורה, ואף שבסוף לא הצליח אין בכך כלום.