תשלום לבעל קורא על קריאה בשבת

שאלה:

שלום וברכה שאלתנו למעלתכם היא. בעל קורא שמקבל מאה שקל לשבת בעבור קריאתו והוא לימד בחור בר מצוה את קריאת פרשתו והבר מצוה קרא את כל הפרשה האם בית הכנסת עדיין מחוייב לשלם לבעל קורא העומד ליד חתן הבר מצוה בזמן הקריאה וטענתו היא שהוא טרח והכין את הפרשה כדי שאם הבר מצוה פתאום ישתתק מלקרוא הוא מיד יקרא במקומו. ונדגיש שלא היו שום תנאים קודמים בזה בין הבעל קורא לבית הכנסת כל טוב

תשובה:

שלום רב,

בהחלט מגיע לבעל קורא תשלום על אותו שבת. אחרת אתם בעצם מצהירים שהשכר הוא לא על ההכנה לפני שבת, אלא שכר שבת על הקריאה עצמה. (אמנם יתכן מאד שבכל מקרה מותר לו לקחת על זה שכר ואינו נחשב לשכר שבת, ראה סי' שו סעי' ה' ובמשנה ברורה). אבל גם ללא סיבה זו, ודאי שהכוונה היא כאשר מסכמים איתו על סכום מסוים לכל פרשה, שזה כולל סיטואציה כזו שהוא מכין את הפרשה כרגיל, מגיע כרגיל לבית הכנסת, ועומד הכן לסייע לנער שקורא.