ש"ץ שאינו צם – בתענית אסתר

שאלה:

שלום וברכה,
אם חזן בית הכנסת לא צם בתענית וגם רוב הציבור אינו צם, האם החזן אומר עננו בחזרת שמונה עשרה.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

אדם שאינו מתענה [אף אם כרגע עדיין לא אכל] לא יגש לפני העמוד ביום התענית, כיון שאינו יכול לומר עננו ביום צום תעניתנו. אולם, אם הוא צם ומסופק אם יצליח להשלים את תעניתו, הוא רשאי להתפלל לפני העמוד ביום התענית.

במה דברים אמורים באדם שעל פי דין אינו חייב לצום מחמת חולי וכדומה, אדם שבזדון ליבו אינו צם ודאי אינו יכול למש ש"ץ שהרי הוא עבריין ומבטל מצות חכמים ברגל גאווה!

מקורות:

ראה שו”ע סי’ תקסו סעי’ ה, וראה שו”ת שואל ומשיב מהדו”ת ח”ב סי’ נח.