התחייב להיות ערב עבור פעולה של גוי

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א,
אבי שכר גוי שילמד אותי מקצוע מסוים. מכוין שאבי לא הכיר אותו כאדם אמין. אבי שאל יהודי אחד שהכיר אותו מכבר שנים. ואותו יהודי אמר שהגוי הוא אמין והוא ילמד אותי כמו שצריך ואין לאבי מה לפחד. בנוסף אותו יהודי אמר שהוא יהיה ערב לגוי שהוא ישמור על הבטחתו. אשתו של הגוי חלתה ומסיבה מסוימת לא לימד אותי כלל. אותו יהודי נתן לאבי צמיד שאבי ינסה למכור אותו בחנותו. השאלה שלי האם אבי יכול לא לתת ליהודי הזה את הצמיד מכוין שהוא אמר שהוא יהיה ערב על הגוי.
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

ערב עבור שכירות א"צ קניין להתחייב בערבות, וערבותו מחייבת. ולכן אם התחייב להיות ערב לפני שסיכם עם הגוי, נחשב ערב בשעת מתן מעות ואין צריך קניין על הערבות, וצריך הערב לשאת בהפסד עבור הגוי שלא הגיע ללמד. וכן יכול אביך לתפוס את הצמיד לעצמו.

ואם אחרי שסיכם עם הגוי על השכירות התחייב החבר להיות ערב על השכירות, נחשב לערב אחר מתן מעות שצריך קניין כדי להתחייב, ואם לא היה קניין לא חלה ערבותו ופטור מלשלם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שטו סעיף ד ובנתיבות ס"ק ב שביאר את דברי השו"ע שערב עבור שכירות נחשב כערב בשעת מתן מעות שא"צ קניין. ודוקא שערב בשעת השכירות, אבל אחר השכירות צריך קניין.