מיקומו של העיר חברון העתיקה

שאלה:

שלום לרבנים הבנתי שחברון היא ספק האם גם הכונה לקרית ארבע שהרי בתורה הם מובאים בחדא מחתא "קרית ארבע חברון"? תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

חברון העתיקה היא חברון שאנו מכירים היום, העיר הערבית (עם מתי מעט יהודים) הנמצאת בסמיכות למערת המכפלה. ובעבר אכן קראו לעיר גם קרית ארבע. העיר קרית ארבע דהיום היא ודאי לא חברון של אז, אלא רק בסמיכות לה.

אמנם, בספר ארץ ישראל (סימן כב אות א’) מנסה הרב טיקוצינסקי להסביר מדוע היום לא נוהגים לקרוע על הרי יהודה, כפי שנפסק בשו"ע או"ח סי' תקסא, שהרואה ערי יהודה בחורבנם צריך לקרוע, ובין היתר הוא כותב שאין אנו יודעים בדיוק את מיקומם של ערי יהודה החברות. אולם יש להעיר על דבריו שהעיר חברון ממש אינה דומה כלל לערים שהוזכרו במקורות כמו אשדוד וכד’, שהן ודאי נבנו בתקופות האחרונות, ובידנו היום רק השערות היכן היו הערים המקוריות. העיר חברון ודאי היתה בסמיכות למערת המכפלה. הטיעון שמא לא היתה במקומה המדוייק היום, אינה ברת אחיזה. העובדה שהעיר הקיימת היום עתיקת יומין אינה עומדת לדיון כלל. על המטיל ספק שמא אינה במקומה של העיר המקראית להביא ראיה. יש כלל בהרבה מקומות בש”ס “כאן נמצא כאן היה” ואם כך, כאן אנו רואים את העיר חברון, חזקה שהיא נמצאת כאן מאז התקופה המקראית.