לימוד לבר מצוה מתוך ספר תורה

שאלה:

שלום רב
יש בבתי כנסת חזנים שמוציאים ספר תורה לקטן בר מצוה (שבוע או שבועיים קודם יום הבר מיצוה שלו) ליקרוא בו כדי להיתלמד. האם יש איסור בדבר( ביזיון לס״ת; מיצוה(הקריאה) שאינה צריכה; קילקול הכתב על ידי טישטוש וכו״.
נא לתת המקור אם אפשר.
תודה. מימון

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה בסי’ רפה ס”ק ב כתב שיש להדר לקרוא שנים מקרא מתוך ספר תורה [מי שבקי בטעמים] ממילא נראה שמותר גם ללמוד מתוך ספר התורה ולא רק לקרוא בו בחיוב. אולם במחזיק ברכה שם ס”ק ב סייג זאת למי שיש לו ספר תורה פרטי בבית, אבל בספר תורה של ציבור אסור. וראה תשובות והנהגות ח”ד סי’ עג שלא כל מי שרוצה ליטול את השם יבוא ויטול, אלא רק מי שמופלג בחסידות או שהוא עושה זאת כדי שאגב כן יבדוק את הספר מפסול וכדומה.

באופן כללי כשמדובר בילד שעוד לא הגיע למצוות צריך זהירות יתירה, שלא ינתז רוק וכבוד הספר ישמר כהלכה, ולכן זה לא מומלץ.

מה שנהוג ומקובל לעשות, זה ללמוד עם הילד מתוך תיקון קוראים – תיקום סופרים, שם מצולם על הדף ממש עמוד של ספר תורה, זה יעזור מאוד לילד.

בהצלחה