הלוואה בריבית לשותפים שאחד מהם גוי

שאלה:

שלום וברכה. יש שני שותפים בעסק יהודי וגוי. יש יהודי שרוצה להלוות להם כסף אבל רק בריבית. האם אפשר לכתוב שטר שלווה יהיה גוי ויהודי יהיה ערב? אם לא, איזה פתרון אפשר למצוא כאן? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

ישנה בעיה שהגוי ילווה בריבית לצורך השותפות, כיון שכל הלוואה של שותף אחד מחייב את שתי השותפים, ונעשים שניהם לווים. ואם הגוי לווה בריבית לצורך השותפים, נחשב ששניהם לוו בריבית. מלבד זאת אם היהודי נעשה ערב קבלן יש מחלוקת ראשונים האם מותר לישראל להיות ערב קבלן עבור חוב של גוי. [ראה ברית יהודה פרק לד הלכה ה]

ההיתר המרווח ביותר שתעשו היתר עיסקה בין המלווה לשותפים שמלווים.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה. האם אפשר במקרה הנ״ל שיהודי ילוה כסף אישי רק לשותף הגוי בלי התערבות של יהודי? אבל בסופו של דבר הכסף גוי לווה לצורך עיסקו בשותפות. לכאורה שותף יהודי אינו חייב לברר מאיפה שותפו הגוי לוקח כסף לעסקם?

  2. שלום,
    כן, הגוי יכול ללוות לצורך עצמו, ואח"כ להלוות לשותפות, ונחשב שהגוי הביא ממעותיו הפרטיים לשותפות.
    בהצלחה.