נהנה ממלאכת חבירו

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים עדיין אני מתקשה להבין מדוע יהיה חיוב לנהנה ממלאכת חבירו מדוע לא נאמר כי מי שהטיב זאת בעיה שלו ולא שלי אם הוא הטיב איתי אז בטח רצה לעשות טובה אשמח למקורות של פסקים בני זמננו תודה גדי

תשובה:

שלום וברכה,

אדם רוצה להיטיב, אך זכותו לקבל דמים עבור הטובה שעשה לחברו. כמו שאתה מבין שהמציע שידוך לחברו בכוונתו הייתה להטיב ולעזור לחבר, אבל הטובה לא תמנע את מקבל ההטבה לשלם על כך כמו שהיה צריך לשלם אילו היה פונה מאיליו לשדכן לבקש השצעת שידוך. כמו כן בכל סוגי ההטבות אדם שעושה טובה לא יגרע חלקו, וצריך לשלם לו שכר כמה היה משלם לאחר שיעשה לו את העבודה.

כמובן שזכות ההטבה שייכת דוקא במקום שאמור היה להביא פועל לעשות לו את העבודה – שדה העשויה ליטע – אבל אם לא היה חפץ בהטבה, אינו חייב לשלם על הטובה שקיבל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שעה