מגיס בשבת / בישול במים שהורקו לכלי שני / הפעלת חיישן באזעקה מנוטרלת בשבת

שאלה:

שלום לרבנים….
1. האם כשמוזגים מסיר המונח על הפלטה, ומטפטף מהרוטב על הפלטה, האם הדבר אסור?
כמו כן, מה לגבי חלה שמניחים על הפלטה, והפירורים נופלים על הפלטה. האם זה בעייתי?

2. האם מותר להכין דגים במחבת, או בתנור, שלפני כן בושלו או חוממו בהם בשר, עוף?

3. יש לנו מערכת אזעקה בבית, והחיישנים בחלונות. בכל פעם שמתקרבים, אפילו שלא מפעילים את האזעקה בשבת, החיישנים מאירים כשמתקרבים לחלון. האם יש בעייתיות עם זה? האם נחשב לחילול שבת?

תודה רבה תבורכו בכל

תשובה:

שלום וברכה

  1. ראשית צריך לדעת, שמרק אמנם מותר למזוג מהפלטה כיון שאין בכך מגיס, אבל מאכל יותר מוצק ששייך בו חשש מגיס, ראוי להחמיר אם אפשר שלא למוזגו על הפלטה, כמבואר במשנה ברורה בסי' שיח ס"ק קיג. לגבי החשש בישול, כיון שהמצקת נידונת ככלי שני [לחומרא], דעת רבינו יונה המובא בבית יוסף סי' שיח להחמיר שיש בזה איסור בישול, אף שהמשקה עדיין רותח, וכן הביא הביאור הלכה בסעי' ד שם בשם פרי מגדים, וספרדים נהגו להחמיר בזה, אבל האשכנזים נהגו להקל. לכן לכתחילה ספרדים יזהרו אבל אם זה קרה אין לומר שזה אסור ממש. במוצק ודאי אין חשש.
  2. מותר.
  3. לכתחילה אם ניתן לנטרל לגמרי עדיף, אבל אם זה כרוך בהוצאה, כיון שהאזעקה עצמה מנוטרלת ואין לכם כוונה להדלקת הנורה וגם אין בכך צורך, יש להקל, ראי בדומה לכך כאן. כדאי לפנות למשמרת השבת או למכון הטכנולוגי להלכה של הרב הלפרין לקבל הדרכה כיצד למנוע זאת. תמצאי אותם באתר שלהם.