האם הבדלה מועילה לפני תפילה ערבית

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
1.האם אדם שלא מרגיש טוב ולא התפלל ערבית בציבור ראשי לעשות הבדלה לפני תפילה ערבית במקרה שמבקשים ממנו שיעשה הבדלה לפני או שאם יעשה זה לא תופס?
2.אדם שיש לו חום וקשה לו לקום מהמיטה ונגע באיזור מכוסה בגוף שמצריך לשטוף ידיים , [שמעתי מרב/דיין אחד שאמר לי שאם נוגעים בגוף באיזור כמו בבטן או בכתף באיזור מכוסה אם מדובר בתלמיד חכם שוכח תלמודו ואם מדובר בעם הארץ משתגע] במקרה כזה יהיה מותר לאדם לנגב את הידיים בסדינים של המיטה כדי לא לקום
3.במקרה שאדם חולה ביום שבת או ביום רגיל יהיה מותר לו לאכול משהוא לפני תפילה כדי שיוכל לקחת כדור שחייב לקחת על קיבה מלאה כדי שיוכל להתפלל כראוי?
4.במקרה שאסלה נסתמה בשבת יהיה מותר לקחת כפפות ולהוציא גליל שנפל במקרה שזה סביר מאוד שיגרום לסחיטה?
5.האם ביום שבת מותר לגרד עור מתקלף בפנים שיש בגלל יובש או קשקשים שמחוברים לעור?
6.האם גירוד בגבה מחייב לשטוף ידיים כמו גירוד בראש במקרה ש"חופרים" בפני כמו שאומרים שאדם שחופף את הראש צריך לשטוף ידיים לפני שמברך

תשובה:

שלום וברכה

  1. ניתן מעיקר הדין להבדיל לפני ערבית, כמבואר בשו”ע סי’ רצט, אלא שלכתחילה בלאו הכי לא אוכלים לפני קריאת שמע של ערבית ולכן גם את ההבדלה דוחים לאחריה [לגבי עשיית מלאכה בלאו הכי די באמירת ברוך המבדיל]. גם מי שכבר הבדיל על הכוס אומר אתה חוננתנו בתפילת ערבית, ראה משנה ברורה סי’ רצד ס”ק א.
  2. יכול לנגב במידי דמנקי, כיון שקשה לו לקום.
  3. מותר.
  4. הבעיה כאן אינה הסחיטה אלא איסור מוקצה, ולכן יש לעשות זאת כלאחר יד בשינוי ולא ביד.
  5. אם זה מחובר ואתה תולש – אסור.
  6. לא צריך.

רפואה שלמה