לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

צעצועים המופעלים על ידי מתיחת קפיץ בשבת

שאלה:

שלום רב,
האם מותר לשחק בשבת עם קטן במשחק המונע ע"י מתיחת קפיץ (ע"י סיבוב ראש קפיץ)?

תשובה:

שלום וברכה

מכונית צעצוע וכדומה המונעים באמצעות קפיץ שנמתח בשבת, אין למחות ביד הילדים המשחקים בהם, אבל מבוגר ימנע מכך בשבת.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק טז שכתב שלא למחות בילדים משני טעמים: א. כיון שהצעצוע נדחק רק רגע קל, מתיחת הקפיץ אינה בגדר "העמדת כלי על מתכונתו". ב. בשעון החמירו במתיחת קפיץ משום שכאשר הוא אינו פועל הוא לא משמש לכלום, במכונית צעצוע נסיעתה אינה בדוקא החלק המהותי היחיד בקיומה. אמנם מבוגר ימנע מכך, כך הורה הגרש"ז אויערבך והגרי"ש אלישיב.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. כמובן שהכוונה לצעצועי קפיץ שאינם שעון, שהרי בשעון יש "מתקן מנה" מה שאין כן בצעצועי קפיץ כמו מכונית נוסעת ע"י מתיחת קפיץ כפי שהזכרתם לעיל