מתי חל איסור אונאה כשיש מחירים שונים בשוק

שאלה:

מה הדין בחפצים כיום שאין להם מחיר קבוע לגבי דין הונאה האם הולכים לפי המחיר הממוצע או המחיר שבין הכי גבוה להכי נמוך או שאסור למכור רק ביותר מהמחיר הכי גבוה?

תשובה:

שלום וברכה,

מדברי הערוך השלחן נראה שאין איסור למכור כפי המחיר היקר מהשוק, או כמחיר הזול בשוק. והאיסור הוא למכור מעבר למחיר היקר, או להוזיל מהמחיר מעבר למחיר הזול בשוק.

בהצלחה.

מקורות:

ערוך השולחן חושן משפט סימן רכז סעיף ז וז"ל:

עוד נ"ל דבר אחד מדבריו לקולא במיני סחורות שאין כל בעלי חנויות מוכרין אותם בשוה שיש משתכר הרבה בסחורה זו ויש שמסתפק במועט אין שייך כלל אונאה למי שמשתכר הרבה כיון שדרך המסחר כן הוא כיון שיש שמוכרים במקחים כאלו דהא הרא"ש ז"ל לא תלה הספק אלא משום דלפעמים הלוקח חפץ במקח זה דאז יש סברא לאסור ומשמע להדיא דאין כאן מוכרין במקח כזה אבל כשיש מוכרין במקח כזה אין בזה צד אונאה ופשיטא שאין להביט על אותם החנונים המזלזלים במקחים ומוכרין בזול שמקלקלים לעצמם ומקלקלין דרכי המסחר והם ישאו עון וכבר אמרו חז"ל [ב"ב צ"א א] מתריעין על פרקמטיא שהוזלה ואפילו בשבת וכמ"ש באו"ח סי' תקע"ו: