עדי קידושין שלא ראו בדיוק את רגע מסירת הטבעת

שאלה:

ערב טוב הרב,
האם עדי קידושין שחלמו בעת מסירת הטבעת לכלה אבל ראו לאחר כמה שניות את האצבע של הכלה עם הטבעת, האם הקידושים תופסים?

תשובה:

שלום רב,

כתב הרמ"א בסי' מב סעי' "וצריכים העדים לראות הנתינה ממש לידה או לרשותה, אבל אם לא ראו הנתינה ממש לידה אע"פ ששמעו שאמר התקדשי לי בחפץ פלוני ואח"כ יצא מתחת ידה אינן קידושין". אולם בפתחי תשובה כבר הביא שם מהחוות יאיר המדובר הוא באופן שיש לחשוש שמא היתה הפסקה והיא קיבלה את זה בתור מתנה. אבל בעומדים תחת החופה ורואים ושומעים הכל, אלא שהעלימו לרגע עין ולא ראו את הנתינה, ומיד אח"כ ראו את הטבעת על ידה של הכלה, אין כל חשש והרי זה קידושין גמורים, וכך הביא מעוד כמה אחרונים, וראה במה שציין לדברי החתם סופר. (אמנם כתב שם שהבית שמואל שעושה מחלוקת בין הרשב"א ומרדכי אפשר שיסבור שבכל מקרה צריך לראות את מסירת הטבעת לפי המרדכי) וראה באוצר הפוסקים שהאחרונים האריכו בסוגיה זו. ויש שגם חילקו אם עד אחד ראה ועד אחד לא ראה עיי"ש. ומ"מ בנד"ד שהוא רק "חלם" עדיין בהחלט יתכן שראה את מסירת הטבעת אלא שחשב על דברים אחרים, אין בכך כל חסרון.