להסתובב לפתח בבואי בשלום

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים שליט"א .
השאלה: בבית כנסת שלנו בערבי שבתות נוהגים לומר קבלת שבת שהפנים של העם כלפי ההיכל וכן גם לא מסתובבים למערב באמירת "בואי בשלום עטרת בעלה" וכו. פעמים שיש יחידים (2-4) אנשים מתוכם אברכים , שמתחילת ה"לכה דודי" ועד הסוף מפנים את פניהם ימינה דהיינו מערבה. האם זה נכון ומותר לעשות כן? תודה

תשובה:

שלום וברכה

המנהג הרווח הוא לומר תפילה זו כשהפנים להיכל ולא מערבה, אבל בבואי בשלום כולם מסתובבים לכיוון הפתח, כביכול מקבלים את השבת שבאה. ראה משנה ברורה סי' רסב ס"ק י בשם פרי מגדים, וכ"כ בערוך השלחן שם, וראה תשובות והנהגות ח"א סי' רפה שמה שנקט הפרי מגדים בלשונו צד מערב הו8א לאו דוקא והעיקר הוא כנגד הפתח, והענין לפנטת מערבה היה קיים יותר כשהיו מתפללים קבלת שבת בחוץ תחת כיפת השמים. אמנם באגרות משה ח"ג סי' מה כתב להסתובב בבואי בשלום תמיד למערב ולא לפתח, אבל נראה שהמנהג הרווח כדעה הראשונה.