קניית דירה שיש מי שכבר התענין על הדירה [עני המהפך בחררה?]

שאלה:

אנו מחפשים לקנות דירה, קיבלנו הצעה טובה שאנו מאוד מעונינים בדירה. בגלל המחיר ובשילוב ענין המסירת דירה דהיינו שיש עוד דירות [2 כמדומני] במחיר זה אבל דירות אלו התאריך מסירה שלהם מאוד קרובה, וכמובן גם התשלום, משא"כ בדירה שאנו מתענינים יש עוד טווח זמן די ארוך שזה יותר נוח לנו.
שאלנו את המשווק מה המצב של הדירה ואמר שיש עוד שתיים שמתענינים בדירה [בעיקר אחד אבל יש עוד אחד שקצת מתענין].
האם יש כאן נידון מצד עני המהפך בחררה או איזה נידון נוסף?
יש לציין שאיני יודע מה רמת התענינותם של שתיים אלו.

כמו כן רציתי לדעת מה נקרא שהדירה במחיר זול ו"אין עוד כאלו דירות" האם פער של 20 אלף ש"ח נחשב כך? [ואולי זה נידון חשוב בשאלה הקודמת].

תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

דין עני המהפך שאסור לאחר לקנותו, נאמר דוקא שהיה כבר פסיקת דמים בין הקונה הפונטצייאלי לבין המוכר, ואז אסור לאחר להציע עצמו ולדחות את קונה הראשון, אבל כל עוד ולא היה סיכום ביניהם ולא היה פסיקת דמים, אין איסור של עני המהפך.

אם מחיר הדירה הוא זול יותר, ולא יוכל למצוא במחיר כזה לדעה אחת בשו"ע מותר לשני להציע את עצמו ולקנות את הדירה. ולהלכה נפסק כשיטה זו שמותר אם יש הוזלה במחיר. פער של 20 אלף ש"ח נחשב כמציאה כיון שהוא הוזלה שאדם חפץ בה.

אם הקונה השני שבא לקנות לא ידע שהיה כבר פסיקת דמים עם ראשון, יש הסוברים שאין איסור של עני המהפך, ומותר לשני לקנותו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רלז. ובנתיבות שם הוכיח שהמחבר פסק שבהפקר או בהוזלה אין איסוא עני המהפך.

כשהשני הוא שוגג ולא ידע שהראשון כבר מחזר לקנותו, ראה פת"ש בשם חמדת שלמה שאין איסור עני המהפך.