מוריש שנתן את הירושה לנכדים

שאלה:

שלום לכבוד הרב רציתי לשאול לגבי ירושה…סבתי נפטרה ובצוואה הורישה את כל החלק של אימי לנו לנכדים והחל וויכוח במשפחה האם ראוי שנעביר את כל הכסף לאימי כי יש לה צער מזה שלא קבלה כלום או צריך לעשות רצון המת ולהשתמש בכסף. איך ראוי לנהוג?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

ראשית צריך לבדוק את הצוואה האם תקפה לפי דין תורה.

כאשר הצוואה תקפה, הרי הנכסים בחזקת היורשים – ומתנה היא מהסבתא. ואחרי שאתם הבעלים מותר לכם לעשות בנכסים כרצונכם, ואם אתם חושבים שראוי לתת לאמא מפני כבודה מותר לכם לעשות זאת.

בהצלחה.

מקורות:

בגמרא ב"ב קלג ע"ב מסופר על אדם שהקנה את נכסיו ליונתן בן עוזיאל כדי שלא יהנו בניו מהירושה, ואחר שמת נתן יונתן בן עוזיאל נתן את הנכסים ליורשים. מבואר שמותר לתת את הנכסים לבנים למרות שהמוריש דילג עליו.