תשלום עבור שעות שלא התקיימו בפועל

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב
אני מורה בישיבה תיכונית. ולפעימם קורים מצבים שלדוג' יש לי תגבור בארבע אחה"צ ואני עוזב את כל העיסוקים והלימודים ומגיע לכיתה ולפעמים התלמידים לא מגיעים.
השאלה שלי האם אני יכול לדווח שהשיעור התקיים כרגיל?ולקבל תשלום על השעות הללו?

תשובה:

שלום וברכה

עבודתך מתחילה מהשעה שאתה אמור להתייצב למסירת השיעור, בלא כל קשר האם התלמידים הגיעו לשיעור. עצם נוכחותך בישיבה למסור שיעור מחייב תשלום של שכירות פועלים.

למותר לציין שאם באפשרותך לפעול שהתלמידים יגיעו לשיעור, עליך לעשות זאת.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שלג סעיפים א-ב. ונתיבות המשפט ס"ק ה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום וברכה,
    אנני מבין מדבריך שאחר עשרים דקות שלא הגיעו מסתמא הם לא יגיעו, ולכן אתה שב לביתך מחוסר ברירה, האם מגיע לך שכר של שעתיים – כיון שנשכרת לשעתיים, או מגיע לך שכר של עשרים דקות בלבלד שהיית בישיבה.
    התשובה: מגיע לך שכר של שעתיים שלמות. בהלכה הובא שאם נשכר להשקות את השדה, וירדו גשמים ונמנע עבודתו, ואין זה באשמת הפועל – שלא יכל לצפות זאת מראש, משלם לו על כל היום כפועל בטל – כמה היה מעדיף לפחות משכרו כדי שישב בטל. בלימוד תורה הוזכר בהלכה שאין דין של פועל בטל, כיון שמעדיף ללמד ולא להיות בטל. ולכן משמלמים לו את כל שכרו.
    ראה שו"ע חו"מ סו"ס שלד.
    בהצלחה.
    נפתלי בן חיים