קרי ביום כיפור

שאלה:

שלום כבוד הרב
לצערי ארע לי קרי ביום כיפור האחרון וראיתי שיש לספר זאת לתלמיד חכם שיורה לו דרך התשובה
אני חייל בצבא שלומד במקביל בישיבה
אשמח בבקשה להדרכה

תשובה:

מה שאמרו חז”ל שהרואה קרי דואג כל השנה הוא רק כשרואה לאונסו, אבל אם זה מחמת רוב המאכלים שאכל או הרהור עבירה או חום – אין חשש, ולכן בדרך כלל אין מה לחשוש לכך. ראה ברכי יוסף תריז ד ומשנה ברורה שם.

כך שבודאי אין מה לדאוג אבל חיזוק תמיד חשוב לעשות, והכי חשוב בענין שמירת העינים, לא לגלוש באינטרנט שאינו מסונן כהלכה!

מקורות:

ראה עוד מאמרי ימי הרצון להגר”ש וולבה זצ”ל עמוד ת”ה שהאריך בענין זה וכתב שאין להצטער מזה כלל, ובקריינא דאגרתא חלק א’ סי’ קס”ה כתב שאין זה אלא בנשוי בן 40 העמוס בתורה ויראת שמים, וכן מבואר בשו”ת צמח צדק חלק חו”מ בסופו בשער המילואים סי’ ס”ד בשם בעל התניא שהיה שוחק מאנשים שנצטערו על זה כי דברי חז”ל הם דוקא לאנשים גדולים מאוד שאין להם מצד הרהור כלל.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. פעמיים ראיתי קרי ביום כיפור, בוודאות ללא הרהור כלל לפני כן.
    בפעם השנייה – מרוב צער לא יכולתי להתפלל ולקחתי בבי"כ ספר ליקוטי מוהר"ן ופתחתי באקראי ונפלו עיניי על פסקה זו (ליקוטי מוהר"ן קיז):
    מַה שֶּׁמְּבַלְבֵּל אֶת הָאָדָם, כְּשֶׁנִּכְנָס לִקְדֻשָּׁה גְבוֹהָה כְּגוֹן כְּשֶׁמִּתְקָרֵב לְצַדִּיק הָאֱמֶת וְכַיּוֹצֵא אֲזַי דַּיְקָא יִקְרֶה לוֹ מִקְרֶה בִּלְתִּי טָהוֹר, חַס וְשָׁלוֹם, כְּבָר מְבֹאָר מִזֶּה בְּמָקוֹם אַחֵר [עַיֵּן בְּלִקּוּטֵי הָרִאשׁוֹן בְּסִימָן עב וּבְמָקוֹם אַחֵר] וּבֶאֱמֶת הַבִּלְבּוּל הַזֶּה שְׁטוּת כִּי מִמָּה נַפְשָׁךְ, אִם יִקְרֶה לוֹ מֵחֲמַת הִרְהוּר מִי חַיָּב בָּזֶה וְאֵין לוֹ לְהִתְרַעֵם כְּלָל, מֵאַחַר שֶׁהוּא בְּעַצְמוֹ גָּרַם לוֹ, וְאִם אֵינוֹ מֵחֲמַת הִרְהוּר, אֲזַי בְּוַדַּאי אֵינוֹ סִימָן רַע כְּלָל כִּי אִם הָיָה עִנְיָן רַע לא הָיוּ רַבּוֹתֵינוּ זִכְרוֹנָם לִבְרָכָה, נוֹתְנִין אוֹתוֹ לְסִימָן יָפֶה לְחוֹלֶה כְּמוֹ שֶׁאָמְרוּ רַבּוֹתֵינוּ זִכְרוֹנָם לִבְרָכָה (בְּרָכוֹת נז), שֶׁקֶּרִי סִימָן יָפֶה לְחוֹלֶה וּבֶאֱמֶת אַדְּרַבָּא, מֵחֲמַת שֶׁנִּתְקָרֵב לִקְדֻשָּׁה גְבוֹהָה מְאד מֵחֲמַת זֶה נִזְדַּמֵּן לוֹ, כִּי כָל הַמַּצְדִּיק אֶת עַצְמוֹ מִלְּמַטָּה, מַצְדִּיקִין עָלָיו הַדִּין מִלְּמַעְלָה שֶׁנֶּאֱמַר: "וּכְיִרְאָתְך עֶבְרָתֶך", כְּמוֹ שֶׁאָמְרוּ רַבּוֹתֵינוּ, זִכְרוֹנָם לִבְרָכָה (תַּעֲנִית ח) נִמְצָא כְּשֶׁאָדָם מַצְדִּיק עַצְמוֹ וְנִכְנָס בִּקְדֻשָּׁה מְדַקְדְּקִין עָלָיו יוֹתֵר וּמִתְעוֹרְרִין עָלָיו קִטְרוּגִים וְדִינִים, חַס וְשָׁלוֹם וּמֵהִשְׁתַּלְשְׁלוּת הַדִּינִים נַעֲשֶׂה הַיֵּצֶר הָרָע [כַּמּוּבָא בְּמָקוֹם אַחֵר בְּסִימָן עב הַנַּ"ל] וְעַל כֵּן אֵין לוֹ לְהִתְרַעֵם כְּלָל עַל זֶה כִּי אַדְּרַבָּא, מֵחֲמַת שֶׁנִּכְנַס לִקְדֻשָּׁה גְבוֹהָה כָּזוֹ מֵחֲמַת זֶה נִתְגָּרֶה בּוֹ הַיֵּצֶר הָרָע, מֵהִשְׁתַּלְשְׁלוּת הַדִּינִים כַּנַּ"ל וְעַל כֵּן חָשְׁבוּ רַבּוֹתֵינוּ, זִכְרוֹנָם לִבְרָכָה, לְנֵס גָּדוֹל מַה שֶּׁלּא אֵרַע קֶרִי לְכהֵן גָּדוֹל בְּיוֹם הַכִּפּוּרִים, כְּמוֹ שֶׁאָמְרוּ רַבּוֹתֵינוּ, זִכְרוֹנָם לִבְרָכָה (אָבוֹת פֶּרֶק ה) כִּי מֵחֲמַת שֶׁנִּכְנַס הַכּהֵן הַגָּדוֹל בְּיוֹם הַכִּפּוּרִים לִקְדֻשָּׁה גְּבוֹהָה כָּזוֹ לִפְנַי וְלִפְנִים הָיָה בְּוַדַּאי עָלָיו קִטְרוּגִים וְהִתְגָּרוּת הַרְבֵּה שֶׁמִּשָּׁם נִמְשָׁך הַיֵּצֶר הָרָע כַּנַּ"ל עַל כֵּן נֶחֱשָׁב לְנֵס, מַה שֶּׁנִּצּוֹל הַכּהֵן הַגָּדוֹל מִמִּקְרֶה בְּיוֹם הַכִּפּוּרִים וְעַתָּה רְאֵה וְהָבֵן, אֵיך יְבַלְבֵּל אֶת הָאָדָם עִנְיָן הַנַּ"ל וְכִי יֵשׁ לוֹ לְהִתְרַעֵם עַל שֶׁלּא הָיָה לוֹ נֵס כְּמוֹ לַכּהֵן הַגָּדוֹל בְּיוֹם הַכִּפּוּרִים גַּם דַּע, שֶׁלִּפְעָמִים יֵשׁ בְּאָדָם טֻמְאָה טְמוּנָה שֶׁאֵין יוֹדְעִין לָהּ שׁוּם תִּקּוּן, מֵחֲמַת שֶׁהִיא טְמוּנָה וְנִסְתֶּרֶת בּוֹ וְעַל כֵּן זֶהוּ טוֹבָה מַה שֶּׁאֵרַע לוֹ כְּשֶׁמִּתְקָרֵב אֶל הַקְּדֻשָּׁה כִּי יוֹצֵא מִמֶּנּוּ הַטֻּמְאָה הַטְּמוּנָה הַנַּ"ל כִּי אֲזַי כְּשֶׁיּוֹצֵאת, יְכוֹלִין לִמְצא לָהּ תִּקּוּן מַה שֶּׁאֵין כֵּן מִקּדֶם כְּשֶׁהָיְתָה טְמוּנָה כַּנַּ"ל וּמֵחֲמַת זֶה לא הוֹלִיד אַבְרָהָם אֶת יִצְחָק עַד שֶׁהוֹלִיד תְּחִלָּה אֶת יִשְׁמָעֵאל וְכֵן יִצְחָק הוֹלִיד אֶת עֵשָׂו וְאַחַר כָּך אֶת יַעֲקב כְּדֵי לְהוֹצִיא הַזֻּהֲמָא תְּחִלָּה, כַּמּוּבָא