ב"ד שחיבו מחוסר ראיות

שאלה:

האם יש הלכה שאם בי"ד אסר משהו ואני ידוע שהוא מותר בוודאות מותר לי לעשות בדעתי
אשמח למקור בבקשה

תשובה:

שלום וברכה,

ב"ד לא מתעסקים באיסורים אלא בחיוב ממון, ומסתמא אתה מתכוון לשאול שב"ד מחייב אותך ואתה יודע שאתה פטור.

כשיש נידון בפוסקים האם חייב או פטור, וב"ד שאתה נידון שם הכריעו שאתה חייב, אינך יכול לומר קיי"ל כפוטרים, למרות שהנידון תלוי במחלוקת, כיון שהב"ד שדנו אותך הכריעו במחלוקת.

אם אתה יודע שב"ד הכריעו את הדין לרעתך מחוסר ראיות שבידם, ואתה יודע שהאמת איתך אלא שאינך יכול להוכיח, אם תתפוס שלא בעדים, הינך נאמן בתפיסה במיגו שלא תפסתי, וב"ד יאמינו לך. זה דוגמא שב"ד פסקו  – מחוסר ראיות – והלה יכול להפוך את הפסק, ולעשות את השנני מוציא, ועליו להביא ראיה.

בהצלחה.

מקורות:

קיי"ל כשהכריעו הדיינים במחלוקת: ראה נתיבות כללי תפיסה חידושים אות כב. בשם יש"ש ב"ק פרק ב סימן ה.

תפיסה במיגו דלהד"ם ראה שו"ע סימן פז סעיף ל.