האם מותר להצטרף להסעה של כולל אחר בחינם

שאלה:

ערב שבת שלום.
יש כל בוקר הסעה חינמית לאברכים בכולל מסויים במימון. אני אברך בכולל אחר. האם מותר לי מדין זה נהנה וזה לא חסר לעלות על ההסעה כשיש בה הרבה מקום פנוי ואיני תופס מקום של אברך או שצריך לבקש רשות? ומה הדין אם הנוסע הנוסף ינזק ח"ו בעקבות תאונה האם יכול לתבוע את חברת הביטוח או לא? בברכה ויקטור בוחניק רחובות.

תשובה:

שלום וברכה,

הכולל שכר את כל המקומות בהסעה, וכל עוד שלא דרשו בפירוש תשלום מנוסע זר, מותר לאדם זר להנות מההסעה ללא תשלום, כדיו זה נהנה וזה לא חסר.

במקרה של תאונה ח"ו, הנוסע הנוסף נחשב כנוסע רגיל לכל דבר, ומבוטח ככל הנוסעים, והביטוח חייב לכסות את כל הפגיעות שלו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שסג סעיף ו. וכאן דינו שווה לאם דעביד למיגר וחצר דלא קיימא לאגרא שפטור הדר מלשלם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יישר כח.
    מה יהיה הדין אם ראש הכולל לא מוכן שהוא יעלה על ההסעה? האם אמרינן כופין על מדת סדום גם לכתחילה או רק בדיעבד שכבר עלה על ההסעה לא יצטרך לשלם? בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.

  2. שלום וברכה,
    אם דורש תשלום ברור שחייבים לשלם לו.
    אם דורש שלא יעלו זרים, יש מחלוקת ראשונים האם כופים על מדת סדום לכתחילה.