אם המפטיר חייב לקרוא את ההפטרה?

שאלה:

האם,בדיעבד אחד שעלה מפטיר ולא רוצה לקרוא,לא ההפטרה ולא את ברכות ההפטרה ,האם כופין אותו לקרא הברכות או לא ?

תשובה:

שלום וברכה

יש לדעת, שכל הענין של קריאת המפטיר, שהיא בעצם חזרה על מה שכבר קראו, הוא משום שאותו אדם הקורא את ההפטרה צריך שקודם לכן יקרא בתורה, ראה בהרחבה בשו"ע בסוף סימן רפב. בלי קריאת ההפטרה יש לחשוש שמה שבירך על המפטיר היה ברכה לבטלה, וכפי שנחלקו בענין זה השו"ע והרמ"א שם בסעי' ב', וזה שיעלה אחריו למפטיר יצטרך שוב לקרוא מפטיר. לכן ודאי יש לחייבו לומר את ברכות ההפטרה אבל את ההפטרה עצמה יכול לומר הבעל קורא כפי שנהגו במקומות רבים, והוא יאמר יחד איתו בשקט כמו בקריאת התורה עצמה.