טלטול מוקצה במקום הפסד / טבעת בפח האשפה בשבת

שאלה:

א. אשה שבליל שבת היתה בשבע ברכות ובטעות השאירה טבעת יקרה על השולחן, והמלצרים זרקו הכל לתוך הפח. הם רוצים לקחת כל השקיות אשפה ולפתוח כולם כדי לבדוק בין כל הפסולת בשביל הטבעת, אבל חוששים לאיסור מוקצה. האם יש איזה היתר? כמובן לטלטל כל הפסולת כלאחר יד זהו דבר בלתי אפשרי וכו'.
ב. האם מותר להם לפתוח כל שקית באיזה מקום ולעשות "גרף של רעי" לכתחילה, שאולי בכה"ג במקום הפסד מותר?

תשובה:

שלום וברכה

אינני רואה דרך להתיר זאת, הדרך היחידה לדעתי פשוט לשמור את כל שקיות האשפה ולא לפנות לפח הראשי בחוץ עד מוצאי שבת, ואת כל הבלאגן הזה לעשות במוצאי שבת… אפשרות נוספת לעשות זאת על ידי גוי, כיון שמוקצה הוא דרבנן והוא שבת דשבות במקום הפסד גדול. בפרט שניתן לומר לגוי לעשות כלאחר יד, ומה שלנוחותו האישית יחליט לעשות זאת שלא כלאחר יד, זה כבר אדעתא דנפשיה קעביד.

שירבו שמחות!

מקורות:

על שבות דשבות בגוי במקום הפסד מרובה, ראה משנה ברורה סי' שז ס"ק כב מחלוקת המג"א וא"ר.