ניתוח שלאחר המות

שאלה:

ב"ה
שלום רב.
לאחרונה פורסם אודות בחור בן 20 שנפטר בשנתו.
מהי דעת תורה לגבי חקירה של מקרה כזה ודומיו? האם סנהדרין היו חוקרים מקרים כאלה [במידה והיו] וכיצד?
תודה רבה.
נ.ב. איני בטוח לאיזה נושא לייחס את השאלה, אז מבקש לתקן אם צריך..

תשובה:

שלום וברכה

השאלה כאן אינה הלכתית כמו פרקטית. כלומר, ברור הדבר שכאשר יש חשש אמיתי שנעשה כאן פשע שעלול גם לסכן אנשים בעתיד וכו', רוצח חלילה מסתובב וכו', מותר לנוול את המת כדי למנוע סכנת נפשות. הענין הוא שלא זה המצב… מדובר באנשים נורמטיבים, כאשר לפי הסבירות המתקבלת על עת כל אדם הוא קיבל דום לב וכדומה וכך התובנה הברורה של גורמי הרפואה וכו', אלא שהמשטרה רוצה לחשוש למצבים הכי רחוקים שכלל לא מתאימים לנפשות הפועלות וכו', כאשר ברור הדבר שאילו היו מבינים לנושא של כבוד המת ברור שגם הם היו מותרים על הנתיחה. מכאן ההתנגדות הגדולה לניתוח כזה בהרבה מאוד מצבים. לא יעלה על הדעת שכאשר משפחה נורמטיבית עוברת טראומה של מוות בעריסה לתינוק, הם יאלצו גם להתמודד עם הכאב של ניוול המת בצורה מחפירה. אבל שוב, כאשר יש צורך אמיתי, כדי למנוע התפשטות מגפה או כמו המקרה שהזכרתי ודאי מותר. בפוסקים הובא דיון רחב לגבי מניעת פיקוח נפש עתידי, מה שנוגע יותר לניתוחי מתים לצורך מחקר, ואף בזה אסרו כיון שכרגע אין בכך צורך פיקוח נפש.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.
    איני מנסה להצדיק את משטרה, רק מנסה לדמיין מה יכול להיות.. בלי כוונה להאשים אף אחד, רק השערות..

    א. לבחור ז"ל יכלו להציע לעשן מריחואנה שזה לא משפיע טוב על הלב..
    ב. כמו"כ ישנו משקה חריף הנקרא אבסנט שגם הוא לא בריא בכלל..
    ג. אלרגיה לאיזשהי תרופה..
    זה רק מה שבא לי עכשיו בתוך 10 דקות שאני כותב את זה. ואיני קשור לתחום הרפואה כלל.
    אז אם על הנושא יישב מומחה, מה הוא יכול עוד להביא כנסיבות?..
    נ.ב. לעניות דעתי כל הדוגמאות שהבאתי אפשר לבדוק ע"י בדיקת דם פשוטה. האם זה נחשב ניוול וביזוי המת?
    סליחה על התעמקות בנושא. פשוט [מחילה] זה קל להסתתר מאחרי האיסור ולקבור את הכל [תרתי משמע] מתחת האדמה..
    מחילה אם פגעתי במישהו עם השאלות האלה. בלי שום כוונה. מעניין אותי התחום הזה..
    המשך שבוע טוב ומבורך וחורף גשום ובריא.

  2. גם אם נתנו לו כנ"ל, הסיכוי למצוא מי שיכנע ונתן, ושהוא באמת משכנע את כל העולם, זה לא יגיע לשום הצלת נפשות. זאת ועוד, צריך להכיר את הנפשות הפועלות, בחור שיש נניח בישיבה ולמד בהתמדה, אין סיכוי שהוא בקטע הזה, ובשביל אחד למליון אין היתר. אסביר יותר: לפעמים מגיעים לכותל המערבי ואדם זקן בן תשעים חסידי לגמרי שצבע עורו וכל אישיותו לא מאפשרים שהוא מחבל גדול, לא מצליח לעבור במגנומטר, יש לו כנראה חגורה או כסף כל הזמן מצפצף… אדם חכם מבין שכאן מעבירים, אין סיכוי לבעיה בטחונית. אבל אדם מרובע, משגע אותו ואת כל התור… זה המשל, מכאן תבין גם לנמשל.