הצדדים לא התייחסו ברצינות אלא למציע השידוך האחרון

שאלה:

שם של בחור שהוצע לשידוך ע"י מספר מכרים, במשך תקופה מסויימת ,ולאחר בירורים נענו כולם שאין עניין בהצעה ,ולאחר זמן המציע האחרון שנחשב לשדכן נענה שמסכימים לגשת לבדיקת ההצעה ,למי יגיע דמי שדכנות? המציע האחרון הזה גם טוען שגם קיבל הסכמת הבחור להפגש ,לאחר שמסר פרטים על הבחורה לעומת המציעים הראשונים שרק "זרקו" שם .כמובן עדיין לא בטוח אם השדכן האחרון יצליח לגמור את השידוך ,או שיתכן ויצטרכו התערבות של גורם נוסף.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

מקובל שלא משלמים למציע, אלא אם כן הצדדים לקחו את ההצעה ברצינות ועשו בירורים, או לפחות תכננו לברר עקב ההצעה.

מקורות:

עיין בפתחי תשובה סוף סי' קפה שלפי תקנת ד' ארצות המתחיל הוא רק מי שהציע לצדדים סך הנדוניא והצדדים ישיבו על דבריו. בזמנינו לא נוהגים כן, אבל ברור שזריקת שם אינה כלום.

לשם דוגמה בחסידויות שמשתדכים בדרך כלל מתוך החסידות, וכי אם אדם יפיץ בין ההורים רשימה של כל הבחורים ובחורות העומדים לפני שידוכין, יהפוך למציע לכל שידוך שיהיה.